Melancong ke Pulau Pangkor

 melancong ke pulau pangkor - pulau pangkor Kebanyakan para pelancong yang singgah di Pulau begitu berpuas hati dengan yang di alami. Banyak kata-kata positif yang menggambarkan keindahan Pulau antaranya ialah komen dari pelancong luar mengatakan Pulau dikelilingi oleh laut dan saat itu sangat bernilai, sekiranya dimaanfaatkan dengan belayar di sekitar perairan itu. Selain itu juga, seorang pelancong juga menyatakan bahawa sebab utama untuk datang ke Pulau adalah keindahan pantai yang menenangkan. Bukan itu sahaja, malah Pulau juga dilengkapi dengan beberapa kemudahan seperti beberapa bank, penukar wang, beberapa buah kedai dan beberapa buah kafe.

Pulau Pangkor yang terletak di Perak merupakan sebuah pulau kecil di Laut di Selat Melaka. Pulau Pangkor memiliki lapangan terbang domestik yang mengendalikan penerbangan selama lima hari dalam seminggu ke Kuala Lumpur. Dari sini, penumpang mempunyai pelbagai pilihan penerbangan antarabangsa. Bukan itu sahaja, malah dengan menggunakan feri, hanya 40 minit sahaja di perlukan untuk ke iaitu sebuah bandar yang menyambungkan darat terus ke dan Kuala Lumpur.

Pantai di sini sangat ideal untuk berjemur dan menjalankan aktiviti rekreasi seperti menonton burung terutama sekali burung enggang yang kelihatan berkeliaran bebas di sini. Selain itu, Pantai Pasir Bogak, yang sesuai untuk menjalankan aktivit menyelam dan turut memiliki pokok buluh yang luas dan perairan cetek menjadi tempat kegemaran untuk berkelah kerana pokok teduh nya. Di sini, pengunjung juga boleh menikmati aktiviti . Bukan itu sahaja, Teluk Nipah yang terdapat di Pulau Pangkor juga sesuai untuk pelancong menikmati kegembiraan dan bersendirian di pantai.

Pangkor sangat terkenal dengan pantai pasir putih, air biru kristal, kanu, merentasi hutan, bintang terang, makanan yang sedap, snorkeling, jet ski dan buah-buahan tropika yang terkenal sebagai pilihan para pelancong.

Untuk mengelilingi Pulau Pangkor, anda boleh menyewa basikal dan motor atau anda juga boleh mengupah pekerja yang berada di hotel untuk membawa anda melawati Pulau Pangkor. Bukan itu sahaja, malah kemudahan teksi untuk di sewa juga turut disediakan dan harga pengangkutan sangat murah dan berpatutan.

Pulau pangkor juga ada terdapat sebuah desa nelayan kecil dengan beberapa rumah-rumah tradisional Malaysia. Disini para pelancong boleh menikmati hidangan kegemaran makanan tempatan yang memang menjadi kegemaran pengunjung.

Para pelancong yang gemarkan ikan-ikan segar, anda boleh menikmatinya di Pulau Pangkor atau sekiranya ingin meminta pihak restoran menyediakan hidangan untuk anda. Jadi, Pulau Pangkor amat sesuai untuk destinasi pelancongan anda.

 

 

  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon
Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *